Així doncs, a Les Gunyoles som un petit poble d’uns 300 habitants (segons dades de 2021) situat dalt d’un petit turó, que pertanyem administrativament al municipi d’Avinyonet del Penedès.

S’han trobat certs indicis que ens fan pensar que el nostre territori ja va ser ocupat, al segle V a.C., per ibers. Les Gunyoles ha sigut, des de temps molt remots, terra de pas.

L’anomenada “Torre romana” (que servia de talaia d’observació de la secundària “Via Mercadera”), sitges trobades a diferents cases i un mil·liari (senyal informatiu col·locat a les vies romanes) son els primers indicatius clars que ens permeten passar d’indicis a fets palpables que ens permeten assegurar, amb poc marge d’error, que el nostre poble ja existia com a tal al segle I a.C.

I finalment, a les acaballes del segle X, dels fets passem a les certeses, doncs és  en aquesta època on, sota el mandat de Sunyer I (fill de Guifré el Pilós) al comtat de Barcelona, ja trobem, l’any 978, la primera referència al nom del poble: “Cegugoles”. Aquest topònim de “Cegugoles” (provinent, com a origen més acceptat, del  llatí ciconiolas, que vol dir “cigonyes petites”)  va anar evolucionant al llarg dels segles, fins arribar a com es coneix actualment.

Només arribar al nostre poble, trobareu la nostra edificació més preuada, la que fa palesa la companyonia,  l’altruisme i la tenacitat que ens caracteritza a les gunyolenques i gunyolencs: el Local de la Societat. Després de 4 anys d’esforços (econòmics i físics) de tots nosaltres, i havent-lo hagut d’aixecar dues vegades (doncs el dia de Santa Llúcia de 1982, quan ja només faltava col·locar la teulada una ventada ens el va deixar enderrocat), aquest fou inaugurat l’1 d’abril de 1984. Però si arribeu amb temps a Les Gunyoles, i voleu  conèixer una mica més el nostre poble, aprofiteu per passejar pel nostre casc antic, on hi trobareu la torre romana que hem esmentat anteriorment, així com l’església edificada l’any 1776 sobre les restes d’una antiga església romànica del segle XVI.